Site logo

Location intelligence: dieper inzicht in de drukke ondergrond

By 7 oktober 2024 Nieuws

Bij bouw- en graafprojecten is niets wat het lijkt aan de oppervlakte. Onder de grond ligt een wirwar aan kabels, leidingen en andere infrastructuur. Gebrek aan inzicht in de ondergrond kan leiden tot onverwachte complicaties en extra kosten. Gelukkig is er een hulpmiddel voor professionals in de graafsector: location intelligence.

In dit artikel bekijken we hoe location intelligence zorgt voor meer inzicht in de ondergrond en hoe het de efficiëntie en veiligheid van graafprojecten verbetert.

Wat is location intelligence?
Location intelligence is een technologie die geografische gegevens en analyses combineert om waardevolle inzichten te verschaffen over een specifieke locatie. Het gebruikt geografische informatiesystemen (GIS) en geavanceerde tools om gegevens over de ondergrond en de bovengrond in kaart te brengen en te analyseren. Dit helpt professionals in de graafsector de locatie beter te begrijpen en de risico’s te minimaliseren, bijvoorbeeld met betrekking tot de locatie van kabels en leidingen.

Dieper inzicht in de drukke ondergrond
De ondergrond wordt steeds drukker naarmate steden groeien en nieuwe infrastructuur wordt aangelegd. Kabels, leidingen, rioleringen en andere nutsvoorzieningen doorkruisen elkaar onder de grond. Gebrek aan inzicht in de locatie en diepte van deze voorzieningen leidt tot gevaarlijke situaties en kostbare fouten.

Met location intelligence kunnen professionals:
Nauwkeurige kaarten en modellen maken: Met geografische gegevens en satellietbeelden kunnen professionals gedetailleerde kaarten en 3D-modellen van de boven- of ondergrond maken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld met LiDAR bomen identificeren en zo de risico’s van boomwortels in combinatie met kabels en leidingen voorkomen.

Risico’s minimaliseren:
Met location intelligence vermijden en identificeren professionals potentieel gevaarlijke gebieden. Dit vermindert het risico op schade aan nutsvoorzieningen en verhoogt de veiligheid van graafwerkzaamheden. Een voorbeeld hiervan zijn Klic-meldingen en de Eis Voorzorg hierop.
Efficiënter graven:
Dankzij de gedetailleerde kaarten kunnen professionals efficiënter graven en kunnen ze de benodigde diepte en afstand tot bestaande voorzieningen nauwkeurig bepalen. Met een digitale Klic-melding heeft een veldmedewerker op locatie de gegevens bij de hand over kabels en leidingen.

Belangrijke voordelen van location intelligence
Location intelligence heeft verschillende soorten voordelen. Wij zetten dit graag op een rijtje.

Kostenbesparing: Door betere planning en risicovermindering blijven graafprojecten binnen het budget.
Veiligheid: Het minimaliseren van graafschade aan kabels en leidingen vermindert het risico op ongelukken.
Tijdsefficiëntie: Location intelligence stelt professionals in staat sneller te werken en deadlines te halen.
Milieubewustzijn: Minder schade aan bestaande infrastructuren betekent ook minder impact op het milieu.

De kracht van location intelligence
Location intelligence is een onmisbare tool geworden voor professionals in de graafsector. Het biedt de mogelijkheid dieper inzicht te krijgen in de drukke ondergrond, waardoor graafprojecten veiliger, efficiënter en kosteneffectiever worden. Met location intelligence kunnen professionals de uitdagingen van de moderne stedelijke omgeving het hoofd bieden en de ondergrond beter begrijpen.

Of het nu gaat om het voorkomen van graafschade, het optimaliseren van nutsvoorzieningen, of het plannen van nieuwe infrastructuur, location intelligence is de sleutel tot succes.

Website Geodan

Het bericht Location intelligence: dieper inzicht in de drukke ondergrond verscheen eerst op Platform voor de Bouw-, Infra- en Geo-ICT professional.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Job Quick Search

Cart

Winkelwagen

Delen