Site logo

AHN puntenwolkviewer: maak 3D kennis met de miljarden metingen van het AHN

By 14:13 Nieuws

Waar je nu al 2D over Nederland kon vliegen met de AHN viewer, is er nu ook de AHN-puntenwolkviewer. Dankzij de eenvoudige bediening vlieg je aan de hand van gemeten hoogtepunten 3D door het hele land. Zo maak je vanuit je luie stoel een rondje om de Utrechtse Dom, over de Veluwe, of door je eigen stad en straat. De puntenwolk viewer geeft je bovendien een uniek inkijkje in hoe het hoogtemodel van jouw stad of straat tot stand is gekomen.

 

Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is een digitaal bestand met gedetailleerde hoogtegegevens van heel Nederland. De hoogtegegevens worden verzameld vanuit de lucht, met lasertechnologie. Er worden dus geen beelden gemaakt, zoals met een foto- of videocamera, maar er worden afstanden verzameld. Zo ontstaat een 3D-beeld van het gevlogen oppervlak. En dat gebeurt heel precies. Van elke vierkante meter in Nederland is, tot op 5 centimeter nauwkeurig, de hoogte ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP) bekend. Dat geldt dus voor het maaiveld, maar ook voor gebouwen en begroeiing weten we de hoogte.


Bourtange in de bekende AHN viewer: in 2D

Van 3D-puntenwolk naar ‘platte’ kaart
In totaal is het hoogtemodel van het Actueel Hoogtebestand Nederland opgebouwd uit ongeveer 950 miljard metingen. Door per blok van 0,5 bij 0,5 meter een gewogen gemiddelde van alle gemeten punten te nemen, ontstaat de bekende hoogtekaart waarvan de hoogte op 5 centimeter nauwkeurig af te lezen is. Deze 2D-kaart is te bekijken in de AHN-viewer. De puntenwolkviewer laat de onderliggende, complete set aan gemeten punten, de ‘puntenwolk’, zien. Zo krijgen we een weergave die recht doet aan de schat aan informatie in de verzamelde puntenwolken.


Naarden als puntenwolk in de AHN puntenwolkviewer: in 3D.

De AHN puntenwolkviewer: voor iedereen toegankelijk
Op zich zijn 3D-weergaves op basis van puntenwolken niet nieuw, maar voor de weergave van een puntenwolk had je als AHN-gebruiker altijd een snelle computer nodig. Niet iedereen heeft die. Om de puntenwolk van het AHN toch voor meer mensen toegankelijk (het AHN is open data) te maken, heeft het Waterschapshuis deze nieuwe applicatie ontwikkeld, waarvan de eerste versie nu live staat: de AHN-puntenwolkviewer(externe link). Om tot een vloeiende 3D-belveing te komen, wordt gebruik gemaakt van uitgedunde puntenwolken: er worden er maximaal 2 miljoen punten gelijktijdig getoond. Hierdoor zijn gemiddelde computers nu ook in staat om de puntenwolk weer te geven. Wel maken een snellere machine en vlotte internetverbinding maken de gebruikerservaring nog altijd vloeiender.

Helaas is de applicatie (nog) ongeschikt voor mobiel gebruik.V erder kunnen binnen de puntenwolk viewer kunnen geen metingen worden gedaan. Voor metingen en bewerkingen blijven gebruikers dus aangewezen op het downloaden van de originele AHN-data.

Navigeren in de AHN puntenwolkviewer
De AHN-puntenwolkviewer maakt het eenvoudig om 3D door heel Nederland te bewegen. Zoeken op plaats (bijvoorbeeld: Stationsplein 89, Amersfoort) is mogelijk via het zoekveld bovenaan in de puntenwolkviewer. Zo ga je meteen naar de locatie die je hebt ingetoetst. Je kunt ook over de kaart vliegen door de linkermuisknop ingedrukt te houden. Op straatniveau kun je bovendien navigeren met een combinatie van de pijltjestoetsen en page up en page down. Wil je een rondje draaien om een gebouw of ander object? Houd dan de rechtermuisknop in om rond een object te draaien. In- en uitzoomen kan door te dubbelkikken op een specifiek punt, maar ook met het scrollwieltje van je muis. Links dubbelklikken zoomt in op dat punt. In- en uitzoomen kan ook met het scrolwieltje. Geen nood als je bang bent dat je de instructies niet kunt onthouden. In de AHN-puntenwolkviewer vind je alle navigatie-informatie.

 


De Erasmusbrug in de AHN puntenwolkviewer: in 3D.

Over AHN

Het AHN wordt in Nederland uitgevoerd door het Waterschapshuis, in opdracht van de Waterschappen, Provincies en Rijkswaterstaat. Elk jaar wordt een derde van Nederland gevlogen, zodat er elke drie jaar weer een nieuwe versie van het AHN is. Het verzamelen van de hoogtedata steekt nauw. Het weer moet goed zijn om te vliegen en de vliegtuigen moeten in rechte banen vliegen, zodat alle verzamelde informatie later goed aan elkaar gekoppeld kan worden en er een kloppend beeld ontstaat. De hoogtegegevens van het AHN zijn als open data voor iedereen beschikbaar op www.ahn.nl. De meest recente versie van het hoogtebestand is AHN5.

Website AHN

Het bericht AHN puntenwolkviewer: maak 3D kennis met de miljarden metingen van het AHN verscheen eerst op Platform voor de Bouw-, Infra- en Geo-ICT professional.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Job Quick Search

Cart

Winkelwagen

Delen